Minden, amit tudnia kell az adatokról és azok tárolási megoldásáról

Tagadhatatlan, hogy a big data jelentős piacot hódított meg magának az elmúlt években. A vállalkozások látták a big data-ban rejlő lehetőséget, és igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni ebből a jelenségből. De mi is az a big data? A big data segít jobban megérteni, hogy egy adott vállalatnál mi az adatok lényege, milyen típusúak, hogyan tárolhatja őket, és hogyan kell használni az adatelemzési célokkal.

Mi az az adat?

Ahogy a világ digitalizálódik, könnyebben hozzáférhetővé váltak az ügyfelek és az üzleti nyilvántartások. Míg kezdetben a strukturált adatként gyűjtött és tárolt adatok voltak a leggyakoribbak, addig az adatok jelentős, strukturálatlan része nem került feldolgozásra. Míg a fotók, zenék, videók és hasonló fájlok tárolása a strukturálatlan adatok részét képezték, addig a nagyobb adatok kimaradtak ebből a kategorizációból.
Ma már számos olyan mechanizmus áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik mindenféle adat tárolását és feldolgozását.
Vegyük sorra, hogy milyen fő adattípusok érhetőek el. Három fő adattípus van jelen a legtöbb rendszerben. Vessünk egy pillantást arra, hogy mit tartalmaznak ezek.

Strukturált adatok

A strukturált adatok egyszerűen listázhatók és tárolhatók név, cím, elérhetőségi szám és még sok más formájában. Az ilyen jellegű adatokat is azonnal el tudja képzelni. Gondoljon a naplófájlokra, tranzakciós adatokra. Ezek mind a strukturált adatok részét képezik. Könnyen elérhető, és nem lesz gondja ezek fogadásával.

Félig strukturált adatok

A félig strukturált adatok, amelyek hasonlóak a strukturált adatokhoz, de van néhány finomítás. Ebben a kategóriában lehetnek releváns strukturált adatok, például név, cím és elérhetőség, de lehetnek strukturálatlan elemek is. Ezek lehetnek e-mailek vagy bármi, ami eltér a strukturált adatoktól. Ez magában foglalhatja az emberek által nehezen olvasható nyelvhasználatot is.

Bigitcon-power-bi-data-warehouse-data-visualisation

Strukturálatlan adatok

Ide tartoznak az olyan adatok, amelyeket nehéz elküldeni vagy fogadni. Gondoljon arra, amikor utoljára nem sikerült elküldenie valakinek egy bizonyos videót vagy képet. Itt jelenik meg a strukturálatlan adatcímke. Általában ezt az adattípust a megszokotthoz képest mért túl nagy méretek jellemzik. Bár lehet, hogy strukturálatlan adatokról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy nem szükségesek. Szerencsére ma már számos megoldás van a különböző típusú adatok tárolására és feldolgozására.

A Big Data Analytics használata

Egyre fontosabb szerepet kap manapság a nagy tömegű adatok tárolása. Ennek az az oka, hogy a technológia fejlődésével egyre több lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve a félig strukturált és strukturálatlan adatok tárolását. Ma már nem kell minden adatát egy helyen tárolnia, csak arra kell figyelnie, hogy aggregálja adatait, ugyanakkor képes legyen elemezni és következtetéseket levonni belőlük.

Adatai több helyen is lehetnek, például a felhőben, adatközpontokban vagy bármely más, akár lokális tárolóban. Az egyetlen kérdés az, hogy képes-e egységesíteni vagy sem. Tehát ahelyett, hogy az elhelyezésre összpontosítana, fontolja meg az adatainak egységesítését egy közös platformon.

A BigITCon megoldása

A BigITCon Kft teljeskörű megoldásokat kínál az adatokkal kapcsolatos problémák kezelésére. Megszólaltatjuk, újragondoljuk és hasznosítjuk a vállalati adatvagyont, beleértve a valós idejű elemzést felhőmegoldással. A korszerű adatvizualizáció alapján jövőbiztos, megbízható és hasznosítható eredményeket tudunk biztosítani.
Valóban XXI. századi megoldásokat kínálunk, például mesterséges intelligencia által támogatott útvonalterv-ajánlást nyújtunk egyik gyógyszeripari ügyfelünk értékesítőinek. Ezek az értékesítők a sokkal hatékonyabb orvoslátogatási útvonalak segítségével a lehető legmagasabb eladás tudják elérni a vállalati célokat követve.