A döntési intelligencia felemelkedése

A döntési intelligencia a döntéshozatal, a stratégia és a tervezés információtechnológiai (IT) megközelítése. Ebben a cikkben azokról a megközelítésekről olvashat, melyek lehetővé teszik a mai vállalkozások számára, hogy minden korábbinál hatékonyabban hozzanak döntéseket.

Mi az a döntési intelligencia?

A döntési intelligencia egy olyan kifejezés, amely egyre népszerűbb az üzleti világban. Arra utal, hogy képesek vagyunk döntéseket hozni adatok és elemzések alapján. Az ilyen típusú intelligencia lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy jobb döntéseket hozzanak termékeikkel, szolgáltatásaikkal és ügyfeleikkel kapcsolatban.

A döntési intelligencia használatának számos előnye van. A legnyilvánvalóbb előny talán az, hogy időt és pénzt takaríthat meg a vállalkozásoknak. Az adatokon alapuló döntések meghozatalával a vállalkozások elkerülhetik, hogy időt pazaroljanak találgatásokra vagy próbálkozásokra. Ezen túlmenően a döntési intelligencia segíthet a vállalkozásoknak javítani az ügyfélszolgálatukat azáltal, hogy biztosítják, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsák ügyfeleiknek.

A döntési intelligencia másik előnye, hogy segíthet a vállalkozásoknak megalapozottabb döntéseket hozni marketingtevékenységeikkel kapcsolatban. Ha megérti, hogy az ügyfelek hogyan lépnek kapcsolatba termékével vagy szolgáltatásával, hatékonyabban célozhatja meg marketingüzeneteit, és javíthatja konverziós arányait.

Összességében a döntési intelligencia számos előnnyel jár a vállalkozások számára. Ha még nem használja ezt az eszközt a vállalkozásában, itt az ideje, hogy elkezdje!

Miért a döntési intelligencia?

Számos oka van annak, hogy a döntési intelligencia egyre nagyobb szerepet kap. Egyrészt az adatok egyre inkább elérhetővé válnak, és a döntéshozók felismerik, hogy ezeket az adatokat jobb döntések meghozatalára használhatják fel. Ezenkívül a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre kifinomultabbá válik, és képes segíteni az embereket a döntéshozatalban. Végül a szervezetek kezdik felismerni, hogy agilisabbnak és a piaci változásokra reagálóbbnak kell lenniük, és a döntési intelligencia segíthet nekik ebben.

Kibővített elemzés és folyamatos intelligencia

A „kibővített elemzés” kifejezést a Gartner 2017-ben alkotta meg, hogy leírja a gépi tanulás és a természetes nyelvi feldolgozás használatát, hogy segítse az embereket a jobb döntések meghozatalában. A kibővített elemzés célja, hogy elérhetőbbé és hatékonyabbá tegye az adatvezérelt döntéshozatalt az adatok előkészítésének, a funkciók kiválasztásának, a modell betanításának és a modell bevezetésének automatizálásával.

A folyamatos intelligencia egy kapcsolódó fogalom, amely az adatok valós idejű elemzésére utal a döntéshozatal támogatása érdekében. A folyamatos intelligens rendszereket úgy tervezték, hogy több forrásból is feldolgozzák az adatokat, közel valós időben elemezzék azokat, és hasznos betekintést nyújtsanak a felhasználók számára.

A kiterjesztett elemzést és a folyamatos intelligenciát gyakran együtt használják annak érdekében, hogy teljes képet adjanak a szervezet adatairól, és lehetővé tegyék az időszerű, tájékozott döntéshozatalt.

Mik a döntési intelligencia előnyei?

A döntési intelligencia számos előnnyel jár, beleértve a jobb döntések meghozatalának képességét, a jobb döntéshozatali folyamatot és a fokozott átláthatóságot.

A döntési intelligencia lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy jobb döntéseket hozzanak azáltal, hogy a megfelelő adatokat a megfelelő időben biztosítják számukra. Ez lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy időt és erőforrásokat takarítsanak meg, amelyeket egyébként adatgyűjtésre és -elemzésre fordítanának. Ezen kívül a határozati intelligencia elfogulatlan képet nyújt az adatokról, ami segíthet csökkenteni a döntési torzítást.

A döntési intelligencia másik előnye a jobb döntéshozatali folyamat. A döntési intelligencia használatával a szervezetek egyszerűsíthetik és hatékonyabbá tehetik döntéshozatali folyamatukat. Ezenkívül a döntési intelligencia segíthet a szervezeteknek a kommunikáció és a döntéshozatali együttműködés javításában.

A megnövekedett átláthatóság a döntési intelligencia másik előnye. A döntési intelligencia használatával a szervezetek nagyobb átláthatóságot biztosíthatnak döntéshozatali folyamataik során. Ez segíthet a bizalom kialakításában az érdekelt felekkel, és javíthatja a döntésekkel kapcsolatos kommunikációt.

Kinek érdemes a döntési intelligenciát használni?

A döntési intelligencia a mesterséges intelligencia azon területe, amely az adatokon alapuló döntések meghozatalával foglalkozik. Célja, hogy a döntéshozók jobb döntéseket hozzanak az adatok felhasználásával. Számos különböző terület kapcsolódik a döntési intelligenciához, de mindegyiknek ugyanaz az alapvető célja: segíteni a döntéshozókat a jobb döntések meghozatalában.

Néhány példa a döntési intelligenciához kapcsolódó területekre:
Prediktív elemzés: Ez a fajta döntési intelligenciával kapcsolatos mező adatokat használ a jövőbeli események előrejelzésére. Használható trendek és minták azonosítására, valamint döntések meghozatalára arról, hogy mi fog történni a jövőben.

Előíró elemzés: Ez a megoldás adatok alapján javasolja a végrehajtandó műveleteket. Használható folyamatok optimalizálására, vagy adott helyzetben a legjobb cselekvési mód ajánlására.

Leíró elemzés: Az ilyen típusú döntési intelligenciával kapcsolatos megoldás adatok segítségével írja le a múltban történteket. Használható annak megértésére, hogy bizonyos események miért történtek, vagy trendek és minták azonosítására.

Döntési fák: Ez a megoldás faszerű struktúrát használ a különböző lehetséges cselekvési irányok és azok kimenetelének ábrázolására. A döntési fák segítségével meg lehet találni az adott helyzetben az optimális cselekvési irányt, vagy a döntés meghozatala előtt kiértékelni a különböző lehetőségeket.

Bayes-hálózatok: Valószínűségeket használ a világ különböző lehetséges állapotainak ábrázolására. A Bayes-hálózatok segítségével megtalálhatjuk a legvalószínűbb eredményt.

Milyen szempontok szükségesek ahhoz, hogy a döntési intelligencia sikeres felhasználójává váljon?

Amikor a döntési intelligenciáról van szó, van néhány kulcsfontosságú szempont, amelyet szem előtt kell tartania, ha sikeres akar lenni. Mindenekelőtt megbízható adatokhoz kell hozzáférnie. Ezek az adatok számos forrásból származhatnak, beleértve a piackutatást, az ügyfél-felméréseket, a pénzügyi jelentéseket stb. Fontos, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzen, hogy a lehető legjobban megalapozott döntéseket tudjon hozni.

Egy másik kulcsfontosságú szempont a vállalati kultúra. A döntési intelligenciát a vállalatvezetőknek támogatniuk kell ahhoz, hogy az sikeres legyen. Ha az Ön cége nem támogatja az adatvezérelt döntéshozatalt, akkor nem valószínű, hogy sikeresen meg tudja valósítani azt. A döntési intelligencia működéséhez felülről lefelé kell beszállni.

Végül a megfelelő eszközöket kell a helyén tartani. Számos szoftverplatform és eszköz létezik, amelyek segíthetnek a döntési intelligenciában, de fontos megtalálni azt, amelyik megfelel az Ön egyedi igényeinek. Ha nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, nem lesz képes hatékonyan gyűjteni és elemezni az adatokat, ami korlátozza a jó döntések meghozatalának képességét.

Ha ezt a három szempontot szem előtt tartja, jó úton halad afelé, hogy a döntési intelligencia sikeres felhasználójává váljon.

Összefoglaló

A döntési intelligencia térnyerése elkerülhetetlen a big data korában. Az új technológiák megjelenésével ma már sokkal hatékonyabban tudunk hatalmas mennyiségű adatot feldolgozni és elemezni. Ez a döntéshozatal új korszakához vezetett, ahol a szervezetek bizonyítékok és adatok alapján jobb döntéseket tudnak hozni. Ebben az új környezetben a döntési intelligenciát alkalmazó vállalkozások jelentős versenyelőnnyel rendelkeznek.