Esettanulmány: Power BI a raktárkészlet kezelésében

A BigITCon Kft. logisztikai és raktárkezelési szolgáltatásokat is nyújt különböző iparágak számára, hiszen a hatékony raktárkészlet-kezeléshez elengedhetetlen az üzleti intelligencia- (BI) eszközök alkalmazása. Esettanulmányunkban az alkalmazott Power BI-platform bevezetését mutatjuk be, amely jelentős előrelépést hozott ügyfelünk készletgazdálkodásában.

A kihívás

Ügyfelünk bevezetés előtti problémája a raktárkészlet-kezelésének és -optimalizálásának egyre összetettebb volta volt. A különböző termékek mozgásának, a beszállítók teljesítményének és a jövőbeli készletek előrejelzésének hatékony nyomon követése nélkülözhetetlenné vált a versenyképesség fenntartása érdekében.

A leszállított megoldás: Power BI

Cégünk a Power BI-platformot implementálta a raktárkészlet kezelésének javítására. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használják ezt az eszközt a raktárkészletek hatékonyabb kezelésére.

Raktárkészlet-tendenciák

A Power BI jelentései segítségével a vállalat valós időben követheti nyomon a raktárkészlet tendenciáit. A fenti képen látható riport bemutatja a készlet becslését havi bontásban. A szürke sávok a múltbeli, lezárt hónapokat, míg a sárga és narancssárga sávok a jövőbeni várható készletszinteket mutatják. Ez a vizualizáció segít a döntéshozóknak gyorsan azonosítani a készletváltozási mintákat és megfelelően reagálni.

Foglalt és elérhető készlet

Az interaktív dashboardok segítségével a vállalat könnyedén megkülönböztetheti a foglalt és az elérhető készletet. Ez lehetővé teszi a készletek optimalizálását, csökkenti a készlethiányok esélyét és biztosítja, hogy mindig rendelkezésre álljanak a szükséges termékek, továbbá ne legyenek beragadt készletek.

Jövőbeli készlet-előrejelzés

A Power BI előrejelzési funkcióival a vállalat képes becsléseket készíteni a jövőbeli raktárkészletről. A fenti riportban látható, hogy három évre előrenézve hogyan várhatóak a készletmennyiségek az adatok alapján. Ezek az előrejelzések figyelembe veszik a történelmi adatokat, szezonális ingadozásokat és egyéb releváns tényezőket, így pontosabb képet adnak a várható készletekről.

Árucikkek mozgásának elemzése

A Power BI lehetővé teszi az egyes árucikkek mozgásának részletes elemzését is. A riport alsó részén látható táblázat például az egyes árucsoportok és termékek havi szintű mozgását mutatja be. Ez az információ segít a vállalatnak optimalizálni a beszerzési stratégiákat és a készletgazdálkodást.

Beszállítók teljesítményének nyomon követése

A beszállítók teljesítményének értékelése szintén fontos szerepet játszik a készletgazdálkodásban. A Power BI segítségével a vállalat nyomon követheti, hogy mely beszállítók szállítanak időben és megbízhatóan. A jobb oldali táblázat például a beszállítók átlagos szállítási idejét és a várható, időszak végi készlet szinteket mutatja be. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy jobb kapcsolatokat alakítson ki a beszállítókkal és optimalizálja a beszerzési folyamatait.

Várható eredmények

A Power BI bevezetésével jelentős javulást várható a raktárkészletek kezelésében. Az interaktív vizualizációk és az előrejelzési funkciók révén a vállalat gyorsabb és megalapozottabb döntések hozására lesz képes, optimalizálni tudja a készleteket és csökkenteni a raktározási költségeket, ezáltal versenyelőnyre tehet szert a logisztikai és raktárkezelési ágazatban.